Camerasysteem, draadloos of toch liever bedraad?

Regelmatig leggen wij een camerasysteem aan bij woningen en bedrijven. Vooraf krijgen we ook vaak de vraag of dat niet draadloos kan tegenwoordig. Wij werken hier heel bewust niet mee. Waarom? 

Camerasysteem

Een camerasysteem schaf je aan ter beveiliging van je woning of bedrijf en moet naast het leveren van haarscherp beeld ook gewoon goed werken, 24/7. Wanneer je met je smartphone aan het internetten bent en de WIFI verbinding even hapert is dat niet zo’n probleem en lopen we een stukje of wachten even. Gebeurt dat met je camera is dat vervelender, maar helemaal zuur wanneer dat precies is tijdens een inbraak, overval of ander incident.

Is een ‘draadloze’ beveiligingscamera eigenlijk wel zo draadloos? Meestal niet, de camera heeft namelijk ook voeding nodig uit een stopcontact en deze zijn helaas nog niet draadloos tegenwoordig. Hierdoor moet er alsnog een kabel worden gelegd.

Overdracht

De overdracht van beelden wordt draadloos verstuurd naar de opname unit. Om bandbreedte te sparen en ervoor te zorgen dat het WIFI netwerk niet volledig plat gaat, maken draadloze camera’s vaak gebruik van zeer lage resolutie beelden (wij noemen dit gekscherend ook wel eens de ‘opsporing-verzocht-beelden’) waarop nagenoeg niets te zien is, laat staan in het donker! Bovendien kunnen -de meestal onbeveiligde- draadloze signalen worden opgepikt of juist verstoord waardoor het systeem erg kwetsbaar is.

De beelden waarvan we ons allemaal afvragen hoe het komt dat dit nog bestaat.

Vaak valt de uiteindelijke kwaliteit van het systeem en/of de beelden zo zwaar tegen dat men alsnog een goed camerasysteem laat aanleggen. Zonde natuurlijk, want zo betaal je uiteindelijk gewoon honderden euro’s teveel en levert het bovendien ook nog een hoop ergernis op.

Het ontwerpen, plaatsen en programmeren van een degelijk camerasysteem is echt vakwerk waar meer bij komt kijken dan alleen het vastschroeven van een camera op de muur. Zo bekijken wij vooraf goed met welke apparatuur we de gewenste kwaliteit kunnen behalen, onder alle omstandigheden zoals dag, nacht of bij slecht weer. Wat wil je zien? Waar monteren we de camera en hoe komen we daar met een netwerkkabeltje, waar overigens ook de voeding van de camera doorheen loopt.

Een aantal zaken zijn hierbij van groot belang, zoals de montagehoogte van de camera, het aantal megapixels, is er invallend zonlicht, verlichting aanwezig en wat voor internetverbinding er aanwezig is.

Kijk je iemand op zijn hoofd, of in het gezicht? De hoogte is van groot belang.
Een 3MP camera die door de hoge resolutie een breder gebied kan beveiligen, meerdere camera’s uitspaart en ook nog eens scherp is!

Laat je dus goed informeren over de mogelijkheden, zo ben je er zeker van dat het systeem past bij je situatie en wensen, voorzien van de juiste apparatuur. Wij helpen daar graag bij!

Jorn Krijgsman
Veiligheidsfreak & Commercieel directeur Kop Beveiliging