Beveiligingssystemen en de AVG, hoe zit dat?

U wilt uw bedrijfspand optimaal beveiligen. Hier zijn veel mogelijkheden voor zoals beveiligingscamera’s en een toegangscontrole. De beveiligingscamera’s brengen mensen in beeld en bij de toegangscontrole worden persoonlijke gegevens geregistreerd. Beveiligingssystemen registreren privacygevoelige informatie, maar hoe zit dit eigenlijk volgens de AVG?

Wat is AVG?

Sinds 25 mei 2018 geldt in heel de Europese Unie dezelfde AVG-privacywet. AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming. De wetgeving zorgt ervoor dat u niet zomaar persoonsgegevens mag opslaan. Het versterkt de privacy rechten en ook de organisaties krijgen meer verantwoordelijkheden. Zo hebben organisaties meer verplichtingen omtrent het verwerken van persoonsgegevens. Daarnaast dienen organisaties aan te kunnen tonen dat ze zich aan de AVG houden. ‘Zomaar’ iemand filmen of zijn e-mailadres opslaan is verleden tijd met de nieuwe wet.

Beveiligingssystemen volgens de AVG

Beeldmateriaal is het toppunt van privacy. Op de beelden kunt u precies zien hoe iemand eruitziet en wat diegene doet. Personeel en bezoekers hebben bepaalde privacy rechten en mogen niet zomaar gefilmd worden. Een bedrijf moet zich altijd kunnen verantwoorden voor zijn keuzes en kunnen aantonen wat het precieze doel is van de beveiligingsmaatregelen. De werkgever moet een privacy toets uitvoeren voordat er camera’s geplaatst mogen worden. Vaak stellen bedrijven een beleidsplan op waarin het doel, de noodzaak en het gerechtvaardigd belang is uitgewerkt. Kortom, een bedrijf kan niet zomaar beslissen om beveiligingssystemen in te zetten en moet zijn keuzes altijd kunnen uitleggen. Bij het implementeren van beveiligingssystemen dient uw bedrijf de maatregelen af te stemmen volgens de AVG.

Maatwerk per bedrijf

Elk beleidsplan is maatwerk en ziet er anders uit. Voor bijvoorbeeld een winkelpand spelen er andere belangen dan bij een ziekenhuis of schoolgebouw. Hier wordt bijvoorbeeld camerabeveiliging ingezet om eigendommen te beschermen zoals dure computers op de bureaus.

Kop Beveiliging

We snappen dat het voor u lastig kan zijn om zelf het volledige beleidsplan op te stellen en te controleren of u aan alle regels voldoet met de AVG in het achterhoofd. Wij staan klaar om u daarmee te helpen. Wij weten precies waar u aan moet voldoen en gaan samen met u aan de slag om tot het beste resultaat te komen. Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek en verdere toelichting met één van onze accountmanagers.