Kabinet wil rookmelder verplichten

Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken wil het bouwbesluit veranderen, waardoor het vanaf 1 juli 2022 verplicht is om op elke verdieping van een huis een rookmelder te hebben. “De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook”, zegt Knops. “Rookmelders redden levens.”

Sinds 2003 zijn rookmelders al verplicht in nieuwbouwhuizen. Door zo’n verplichting kunnen jaarlijks dertien minder doden vallen bij woningbranden, blijkt uit TNO-onderzoek. Tussen 2008 en 2017 stierven in Nederland jaarlijks gemiddeld 31 mensen door woningbrand.

Brandweerexpert Elie van Strien is blij dat Nederlanders worden verplicht om op elke etage in hun huis een rookmelder op te hangen. “Het nut en de noodzaak van rookmelders is onbetwist”, zegt Van Strien, die tegenwoordig voorzitter is van de European Fire Safety Alliance. “Iedereen heeft wel in de gaten dat die apparaten het verschil kunnen maken tussen leven en dood. Toch zien we dat lang niet elke huiseigenaar of verhuurder een rookmelder ophangt als het op vrijwillige basis is.” Sinds 2003 zijn rookmelders al verplicht in nieuwbouwhuizen. “Maar daarmee schiet het niet op. De meeste branden vinden juist plaats in oudere huizen.”

“Veel mensen denken dat slachtoffers overlijden door het vuur. Maar de belangrijkste doodsoorzaak is rook. De rook verspreidt zich razendsnel door een huis. Wie ligt te slapen, wordt overvallen. Daarom is zo’n rookmelder cruciaal. Rook is een sluipmoordenaar.”

De brandweer adviseert om rookmelders in ieder geval in de hal en op de overloop tegen het plafond op te hangen. Nog beter is het om rookmelders in alle slaapkamers en de woonkamer te plaatsen. Een rookmelder moet minimaal vijftig centimeter van een muur of hoek hangen.

Benieuwd naar voor meer informatie over de brandbeveiliging van Kop Beveiliging. Klik hier.

Winterman, P. (2020, februari 27). Verplicht een rookmelder op elke etage, ook van bestaande huizen. Opgehaald van Algemeen Dagblad.